Home

Koers 2022

Groeien in balans

Hoe maken we mede op basis van de geschetste ontwikkelingen als raad en college verantwoorde keuzes? Net als in het vorige Koersdocument geeft het college aan welke koers in onze ogen kan leiden tot zo solide mogelijke keuzes gericht op de toekomst en welke uitgangspunten daaraan ten grondslag liggen. Het is aan de gemeenteraad om daarop te reflecteren.

Daarbij is het belangrijk om nogmaals voor ogen te houden dat dit Koersdocument primair gaat over het inhoudelijk kader voor de begroting van 2022 en verder.

Keuzes en uitgangspunten college

In het vorige Koersdocument lag de focus onvermijdelijk sterker op de directe gevolgen van de coronacrisis, maar ook is duidelijk gekozen voor een koers die verder kijkt dan dat. Aan die lijn willen we vasthouden, zowel als we kijken naar inhoudelijke afwegingen als bij ‘de spelregels’ die horen bij investeringen in de grote opgaven van de stad.  

Inhoudelijke lijn
Het lange termijnperspectief van Nijmegen is niet wezenlijk veranderd ten opzichte van het vorige Koersdocument. Daarom kiezen we als college voor continuïteit via de grote opgaven in het coalitieakkoord en de vastgestelde investeringsdomeinen van vorig jaar: wonen, cultuur en lokale economie. Dat is een heldere lijn en draagt bij aan het vertrouwen vanuit de stad.   

Toch zien we ook redenen voor bijstellingen. Het Koersdocument is immers geen star kader, de bestemming is dan wel helder, maar de route kan op onderdelen wijzigen. De krapte op de woningmarkt heeft zoveel impact op de ontwikkeling van de stad dat we daar in 2022 (en verder) meer nadruk op willen leggen.

Het gaat dan altijd over meer dan stenen zoals we in de terugblik en de toekomstanalyses aangaven. Meer woningen betekent ook meer aandacht voor de sociale kant van die groei. Dus aandacht voor wonen met zorg, voorzieningen, groen en verduurzaming. Een dak boven je hoofd is essentieel, maar ergens prettig wonen, komt direct daarna. We kiezen voor groei, waarbij fysiek en sociaal voldoende in balans zijn. Een gezonde groei biedt namelijk juist veel kansen.    

Kortom de hoofdlijnen uit het vorige Koersdocument en het coalitieakkoord willen we met enkele nieuwe accenten doorzetten omdat daar nog steeds een positief effect vanuit gaat. Voor de kortere termijn bij het dempen van de effecten van de coronacrisis, maar zeker ook op de lange termijn. Belangrijke doelen daarbij zijn

  • Het versterken van onderliggende basisstructuren in de stad als gaat om bijvoorbeeld voldoende betaalbare woningen, de lokale economie en culturele voorzieningen. Bij het vormgeven van die structuren is nog meer oog voor de sociale aspecten
  • Het stimuleren van brede welvaart en welzijn
  • Oog voor de menselijke maat
  • We ondersteunen waar dat nodig is en kan, maar het uiteindelijke doel is het versterken van de veerkracht van inwoners om hun eigen leven vorm te geven en bestaanszekerheid te hebben

Financiën
Als college stellen we voor om voor de investeringsdomeinen vast te houden aan de belangrijkste criteria uit het vorige Koersdocument.

We investeren op drie niveaus

  • Uit coronacrisis investeren (kortere termijn, met oog voor langere termijneffecten van de investering)
  • Vooruitkijken en investeren in post-corona tijd via investeringsdomeinen (langere termijn)
  • Knelpunten en zaken die we niet uit kunnen stellen in het belang van de toekomst van de stad (lange termijn)

Belangrijk bij deze investeringen

  • We rekenen ons niet rijk! Belangrijk blijft dat we behoedzaam investeren en we doen investeringen die zoveel mogelijk bijdragen aan het verzachten van de crisis op de korte en de lange termijn.
  • We houden vast aan de ingezette en met de raad vastgestelde koers uit het vorige document, maar kijken wel naar het versterken van bepaalde accenten als we vinden de huidige omstandigheden en verwachtingen daarom vragen.     
  • Bij het investeren in knelpunten, die niet direct crisis-gerelateerd zijn, gaat het om cruciale zaken die bijdragen aan een veerkrachtige, toekomstbestendige stad. Nieuwe, niet acute wensen schuiven we in principe door naar een nieuwe bestuursperiode (hopelijk in post-corona tijdperk).    
  • Er is een effect op andere belangrijke beleidsterreinen.
  • Er is zowel een financieel-economisch als sociaal-maatschappelijk effect.
  • We durven a-structureel te investeren, maar we moeten grenzen van buffers bewaken om de vele onzekerheden het hoofd te bieden en we sparen zodra dat weer kan. Dat is belangrijk vanwege onzekerheden zoals de effecten corona(maatregelen) op langere termijn of wijzigingen in het Rijksbeleid bij de financiering van gemeenten (Beschermd wonen, BUIG, gemeentefonds). Daarnaast weten we niet wat het nog te formeren, nieuwe kabinet aan beleid presenteert.   
  • We voorkomen zo lang mogelijk dat compensatiemaatregelen leiden tot financiële tekorten die direct moeten worden verhaald op inwoners en bedrijven die het zwaar hebben of weer overeind krabbelen.
Deze pagina is gebouwd op 06/01/2021 11:17:17 met de export van 06/01/2021 11:07:23